Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület

Átvette oklevelét Kathy Horváth Lajos Salzburgban

 Forrás: www.jozsefvaros.hu

 

A Józsefvárosi Cigányzenekar vezetőjét, a Tisztviselőtelepünk lakóját, a hegedűművész, zeneszerző Kathy Horváth Lajost tavaly év végén választotta tagjai közé az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia. A tagságot igazoló oklevelét szombaton vette át Salzburgban.

"Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának olyan neves tagjai vannak, mint Plácido Domingo, Angela Merkel, XVI. Benedek pápa. Nagyon megtisztelő cím az intézmény tagjának lenni, azonban azt gondolom, hogy ez a kitüntetés nem nekem szól, hanem egész Magyarországnak, hiszen Liszt, Kodály és Bartók hazájaként, követőiként valódi kultúrnagyhatalomnak számítunk" - mondta a komponista az oklevél átvétele előtt az Magyar Távirati Irodának.

Kifejtette, hogy nagy reményekkel néz a lehetőség elé, és új tisztségében elsősorban a tehetséggondozást, a tehetségkutatás fogja képviselni.

A Józsefvárosi Cigányzenekar vezetője ötéves korában kezdett hegedülni, de zongorán, gitáron, hárfán és cimbalmon is játszott. Az OSZK Zenei Stúdiójában tanult, majd 1976-ban a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasaként a Párizs melletti San Lise-be került, ahol előbb Ivry Gitlis növendéke lett, majd Yehudi Menuhin választotta tanársegédjének.

 

 

Kathy Horváth Lajos a kortárs dzsessz előadójaként a hetvenes évek kezdetén többek között a zongorista Szakcsi Lakatos Béla és Szabados György, a gitárosBabos Gyula, a dobos Jávori Vilmos és Kőszegi Imre, valamint a szaxofonos Ráduly Mihály társaságában vált ismertté a Rákfogó, a Ráduly, a Szakcsi és a Szabados együttesben. Szabados György Az esküvő című műve volt az első lemezfelvétel, amely rögzítette Kathy Horváth Lajos egyéni játékmódját és amely a kortárs zene és az avantgárd dzsessz összefonódásának kiemelkedő darabja azóta is. Zeneszerzői és előadóművészi munkásságát 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével jutalmazták, 2011-ben érdemes művészi címmel tüntették ki.

 

 

A Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület nevében is szívből gratulálunk Művész Úrnak!

Google bookmarkTwitterFacebookBlogter.hu