Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület

Kettős kereszt avatás a Golgota Téren

A kommunizmus rémuralma alatt felrobbantott Golgota téri kápolnának állított emléket Józsefváros Önkormányzata augusztus 20-án a Szent Istváni kettős keresztettel. A 7 méter magas alkotás avatásán Józsefváros polgármestere, Kocsis Máté azt mondta: újra meg kell teremteni azokat a szimbolikus közösségi tereket, ahol a magyarok méltóképpen emlékezhetnek ünnepeikre, így Szent István király több mint ezer évvel ezelőtti államalapítására.  

  

Szent István királyunk törvénykönyve előírja, hogy minden tíz falu építsen templomot - kezdte ünnepi beszédét Józsefváros polgármestere augusztus 20-án. A kettős kereszt avatásán Kocsis Máté elmondta: évszázadokon keresztül nem is volt cáfolata államalapítónk tézisének. A polgármester arra utalva, hogy a fakereszt helyén a 19. század végén közadakozásból felépített kápolnát a kommunista rezsim parancsára 1971-ben felrobbantották, azt hangoztatta: "felrobbantani csak a falakat lehet, az Istent, a hitet, a hazát, államalapító Szent István örökségét soha. Ebben áll az ezeréves csoda, ez vezette ki Magyarországot mindannyiszor a megpróbáltatásokból, a szocializmusból is. "  

 

Kocsis Máté szerint újra meg kell teremteni az emlékezés közösségi helyeit, ahogy például korábban az 1956-os forradalom a Corvin közben már méltó helyet kapott. Bejelentette, az önkormányzat jövőre újjáépíti a Horváth Mihály teret, ahol az 1848-as szabadságharcosokra fognak majd emlékezni.

 

A felavatott alkotás a Golgota tér közepén egy talapzatra felállított, hét méter magas kettős kereszt - az ország címerében is megjelenő történelmi szimbólum. Munkácsy-díjas szobrászművész Mihály Gábor tervezte és valósította meg.  

A felállítás kulisszatitkai ITT tekinthető meg:

 

 Forrás: www.jozsefvaros.hu

Google bookmarkTwitterFacebookBlogter.hu